Pengatankar

Vi har under 5 år byggt upp ett företag som nu drar in pengar varje månad. Av olika anledningar tar vi inte ut dem utan låter dem stanna kvar i företaget där de får vara (eller växa) obeskattat.

Att ha pengar liggandes känns inte smart. Om de inte spenderas så borde de sättas i något slags arbete. Att investera i själva företaget är inte nödvändigtvis det bästa alternativet. Dels är det svårt att klättra uppåt från #1 platsen i sin niche, dels vill vi sprida ut risken. Det finns viss konkurrens och några externa faktorer som, om det ville sig illa, skulle kunna slå ut mycket av verksamheten.

Inte så länge sen var vår dröm att intäkterna från egna företag skulle överstiga våra månatliga utgifter. Check. Sen drömde vi om att de skulle överstiga min nettolön. Check. Bruttolön. Check. Nu börjar vi sikta på att pengarna som är sparade i företaget ska göra samma resa, dvs generera avkastning som räcker till att leva på.

Hur man ska gå tillväga är ingen enkel fråga. Att leva på nu gällande räntor på vanliga sparkonton är inte realistiskt. De olika möjligheterna till bättre avkastning har alla sina risker, vissa har vi redan fått erfara (enskilda aktier).

Något vi ska testa framöver är sk peer-to-peer lending, vilket handlar om att blancolån finansieras av vanliga investerare istället för en bank. Långt ifrån riskfritt det med, folk kan ju välja att strunta i att betala sina lån, med med tillräckligt stort antal olika lån (riskspridning alltså) verkar det hittills ha varit väldigt lönsamt ändå. Lending Club har banat vägen för branchen och kopior av olika storlek har dykt upp världen över sen dess.

Vi provar estländska isePankur och hoppas på att det visar sig fungera bra. Tittar man på nuvarande statistik så verkar en avkastning på hela 20% inom räckhåll, dessutom med månatliga inbetalningar vilket är tacksamt om man nu skulle vilja leva på det. Med det i åtanke är det lätt att (mycket förenklat) räkna hur mycket man skulle behöva spara och investera där för att dröm nummer två skulle bli sann. 5 årslöner ungefär.

Saker och ting kommer att förändras men vi fortsätter vår långa resa mot ekonomiskt oberoende av något slag.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

  1. jill
    Posted februari 27, 2014 at 10:30 f m | Permalink

    Vad spännande! Hoppas att allt går som ni vill och att ni kan bli ekonomiskt oberoende.