Lugna dagar, trots allt

I måndags var jag och pratade med de som har hand om personalfrågor på jobbet. Vi hade mailats fram och tillbaka några gånger redan, men nu hade jag ett brev till arbetsgivaren från kliniken på Columbia där det stod att återhämtning från öppen hjärtkirurgi tar 6-8 veckor, och det kändes bäst att ses och jag hoppades få lite klarhet i hur det ligger till med sjukfrånvaro och lön under tiden osv.

I grund och botten här i USA finns något som heter FMLA, Family and Medical Leave Act, vilket ger en rätt till upp till 12 veckors frånvaro pga giltiga familj- eller hälsorelaterade anledningar varje år. Obetalt dock. Det man behåller är själva jobbet och diverse försäkringar under den perioden. Allt utöver detta får egentligen anses som en slags förmån och bestäms helt av arbetsgivaren. På mitt jobb är vanliga sjukdagar betalda till fullo och jag har aldrig känt mig ifrågasatt på något sätt vid de få tillfällen jag har varit borta pga sjukdom. Hur det skulle bli med en längre sjukskrivning var dock tydligen oklart även för personalchefen, och de lovade att återkomma när det var klart.

Lite senare på måndagen ringde de upp mig och sa att arbetsgivaren bjuder på resten av veckan ledigt så att jag kan koppla av inför fredagen och fixa vad som nu behövs innan dess. Helt oväntat, men ack så uppskattat. Vi har tagit vara på tillfället och bl a gått på lunchpromenader med Viggo sovandes i vagnen medan stora barnen är i skolan. Igår blev det en indisk buffé, idag thaimat i Mt Vernon, och jag antar att vi fortsätter imorgon.

Som grädden på moset kom idag beskedet att under de första 8 veckorna utgår full lön. Vilken lättnad, jag hade tänkt mig en karensperiod, sänkt lön under tiden och att man eventuellt skulle behöva ta lite semester. Lovorda den här arbetsgivaren har jag hittills inte gjort, men nu när det gäller så har de verkligen ställt upp till 100%.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

7 Comments

 1. Posted januari 30, 2013 at 9:36 e m | Permalink

  Lauri and Jana, thank you so much for sharing your thoughts here in Soldagar. It means a lot to us who live so far away! Lauri, you are not ’the loudest man in the room’ , but what a talent you have in writing! Jana, thank you for being so honest and open. You have quite bit to carry on your young shoulders but you are truly a pillar of strength to your family! A wonderful couple.

  Like Sven, I have a peaceful feeling about all of this. I know both of you are in good hands. There are top professionals doing their job and there are forces of Heaven guarding you. So many people in Finland and Sweden are praying that I wonder if Nordic Countries are not taken to heaven suddenly;-)

 2. Jens och Jill
  Posted januari 30, 2013 at 10:38 e m | Permalink

  Vad härligt att det blir en sak mindre att tänka på efter operationen. Pengar är ju inte allt men ändå viktigt. Vad skönt att din pappa kommer över och vara ett stöd på plats samt att kan distrahera barnen om inte annat. Säger barnen annars något om detta?
  Vi ber för er och våra tankar kommer vara hos er imorgon.
  Njut av varandra och ha det så bra ni bara kan.

 3. Marja
  Posted januari 30, 2013 at 11:40 e m | Permalink

  Onnea huomiseen leikkaukseen Lauri, olet ajatuksissamme. Tapsa lähettää tsemppiterveisiä itse avosydänleikkauksen kokeneena ja siitä hyvin toipuneena!

 4. Posted januari 31, 2013 at 7:22 f m | Permalink

  olipa hyviä uutisia työnantajan suunnalta! ootte meidän ajatuksissa!

 5. Jessica
  Posted januari 31, 2013 at 9:40 f m | Permalink

  Vad skönt att allt verkar lösa sig praktiskt. Det kanske ändå fanns en mening med att bo i NY ändå. Skönt att ni även lyckats att få tid med varandra. Jag kan tänka mig att ni har en hel del att prata om. Det känns lite frustrerande att vara så långt borta och inte kunna hjälpa till. Vi ber och fastar för er. Massor av kramar.

 6. maria
  Posted februari 1, 2013 at 4:31 f m | Permalink

  I agree with everything mumba said! She could read my mind. We love U!

 7. Posted maj 19, 2013 at 6:44 e m | Permalink

  As the admin of this web page is working, no uncertainty very rapidly it will be
  well-known, due to its quality contents.