Det gör ont

Det svider ganska rejält just nu. I plånboken alltså. Igår fick jag (vi) uppleva den ibland otroligt mörka sidan av aktieägandet. Northland Resources som bygger och sedan några månader tillbaka även driver en stor järnmalmsgruva i norra Sverige chockade ägarna med en nyhet om gigantisk pengabrist, helt tvärt emot vad som har sagts tidigare. Den stora Kaunisvaaragruvan sades vara färdigfinansierad och skulle täcka företagets kostnader fr o m sommaren ungefär. Igår hette det istället att mer pengar än hela företaget är värt ska tas in genom nyemission av aktier för att i princip undvika konkurs. I slutändan betyder det att det befintliga ägandet späds ut något enormt och att aktierna som vi har investerat pengar i blir värda en bråkdel av vad de kostade.

Att starta ett nytt företag brukar kosta pengar. Att starta en ny gruva från ingenting kostar självklart mycket pengar. Inget konstigt i det, och det är inte första gången man tar in nya pengar den här vägen. Men när man först för de befintliga ägarna bakom ljuset, läcker information till vissa så att de hinner ut, och sedan släpper en bomb på det sättet som de gjorde och i princip utraderar de andras investering, då spelar man inte enligt kapitalismens regler. Att man på första sidan står och gosar med sossepartiledaren borde kanske varit en ledtråd.. Ledningen må vara fenor på att bygga gruvor, men maken till sämre från ett aktieägarperspektiv får man leta efter. Som salt i såren saknar företaget starka huvudägare som skulle kunna sätta dem på plats. Iställdet får de fortsätta härja fritt, och kommer säkert att ersätta sina egna nu värdelösa optioner med nya som gör att de själva går ekonomiskt oskadda från det här.

Ja, det är jag som har gett mig in i leken och får väl se detta som en läropeng. Vårt sparande kommer förhoppningsvist att hämta sig tids nog, men må jag aldrig glömma känslan igår och agera därefter. För tillfället slickar jag såren, de är sexsiffriga och det svider som attan.

Om några timmar möter jag Jana här i stan och vi åker tillsammans upp till sjukhuset. Det borde få tankarna på annat håll igen.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.