No York

Ett par veckor sedan hörde företaget i New York äntligen av sig och erbjöd att flytta oss dit och anställa mig fr.o.m den 24:e oktober (datumet var noga utvalt så att jag hinner jobba här på Overstock i ett helt år, för att slippa återbetala en viss summa pengar vi fick för att vi kom hit förra året..).

Efter några vändor förbättrade de deras erbjudande på många punkter, men med tanke på vad det kostar att bo i NY så var det inte riktigt vad vi hade hoppats på. Vi försökte räkna på hur mycket pengar vi skulle ha kvar varje månad efter det att boendet var betalt, och det verkade som att det skulle bli lite mindre än här. Ok, inte hela världen, men är livet i NY värt det? Han som jag hade kontakt med talade om vilken enorm potential det fanns för bättre kompensation osv osv, men sånt kan man trots allt inte basera ett beslut som påverkar 5 personers liv på.

Kanske det största frågetecknet var dock green card. Overstock har ansökt om ett åt oss, men i en kategori som gör att det tar många år innan det blir verklighet. Företaget i NY gick med på mitt krav att påbörja den processen 3 månader efter det att vi hade flyttat dit, och åt hela familjen. Men det skulle innebära att det hela skulle försenas med ännu ett helt år, eftersom allt skulle behöva tas om från början. Igår pratade jag med en ny kollega på jobbet om green card osv, och lärde mig faktiskt något nytt om våra möjligheter att flytta och byta jobb utan att hela green card processen som nu är påbörjad ska gå till spillo och börja om från noll. Vi pratade om det hemma och helt plötsligt, efter några jobbiga veckor utan tydlig riktning åt något håll, så var det klart hur vi ska göra.

Det blir ingen NY i år. Det kanske blir ingen NY alls för oss, men det känns inte längre hemskt på något sätt. I mars nästa år får jag ihop 5 års relevant arbetslivserfarenhet efter examen, vilket berättigar till en mycket snabbare green card process OM arbetsgivaren kan motivera att jobbet kräver sådan erfarenhet. Här pratar vi om cirka två års väntan, istället för 6-7 år som det tar den vanliga vägen som vi är inne på nu. Kruxet är att de 5 år måste vara från tiden innan man började på företaget som ansöker om green card, dvs om vi skulle flytta till NY i höst så skulle det inte vara ett alternativ.

Jag har mailat mitt svar till dem och föreslagit att vi skjuter upp detta tills mars nästa år. Återstår att se vad deras reaktion på det hela är. Vi har flera gånger sagt till varandra att ”åh, om vi visste att vi kunde flytta därifrån om ett par år om vi inte trivs, då skulle vi inte tveka!”.

Det känns skönt att kunna motivera ett beslut av den här kalibern för sig själv och känna att oavsett slutresultat så är det som sker det som är bäst för oss.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

One Comment

  1. Jill o Jens Krylborn
    Posted augusti 11, 2011 at 1:15 f m | Permalink

    Jag eller vi hoppas att du/ni känner att ni hittar den bästa lösningen och att green card processen kan gå så fort som möjligt. Det är ju det som spelar en stor roll i det långa loppet. Och som du sa det påverkar ju flera personer. Lycka till!
    Kram Jill m familj

One Trackback

  1. By New York, nu blir det av on mars 13, 2012 at 9:33 e m

    […] saker och ting tid. Det som förförra året inte blev av pga dålig timing och som förra året inte blev av pga, återigen, dålig timing från immigrationsperspektiv blir faktiskt av nu. Vi flyttar till New […]