Perfekt ”Beef Carnitas”, skulle jag säga

Inspirationen till både titeln och själva inlägget kom från Noora, som skrev om en perfekt lasagne idag.

Tacos i olika former har varit en återkommande favorit på vårt matbord sedan länge. När vi flyttade till Denver så fann vi även burritos, tack vare alla dessa ”mexikanska” snabbmatskedjorna som t ex Chipotle, som låg ett par hundra meter från huset. De bästa burritos, om man frågar oss, kom dock från ett ställe som heter Illegal Pete’s, som endast finns i Colorado. Dessa ställen fungerar ungefär som Subway – man flyttar sid sidleds längs alla ingredienserna och så säger man vad man vill ha i sin burrito. Ris, svarta bönor, shredded beef (”carnitas”), ost, gräddfil, isbergssallad, quacamole, extra hot salsa och möjligtvis även jalapenos var det vinnande receptet där. Så himla gott.

Nyckeln i smakupplevelsen ovan var köttet, därav en nyfikenhet kring hur man skulle kunna göra något lika gott hemma. Och nu har vi svaret. Risken att detta serveras hos oss om någon tar sig hit på besök är stor.

Crockpot

Konsistensen i carnitas åstadkoms med låg värme under en väldigt lång tid. Crockpot, eller slow cooker, är en köksapparat som passar perfekt, och som här är minst lika vanlig som ett våffeljärn är i Sverige. Vi åt en jättegod middag lagad i en sådan hos mina kusiner i Logan på generalkonferenshelgen, och efter det så köpte vi äntligen en sådan hem till oss (kostade hela $25 på Target). Det går säkert att åstadkomma samma i en ugn med ett lämpligt kärl och rätt temperatur, jag vågar dock inte säga exakt hur.

Ingredienser

 • 1.5kg högrev (?? chuck roast på engelska)
 • 1 stor gul lök
 • 3 vitlöksklyftor
  2 färska jalapenos (~10cm långa)
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk grovmalen svartpeppar
 • 1 tsk cayannepeppar
 • 1 tsk paprika
 • 1½ tsk kummin
 • 1 msk chilipulver
 • 1 msk mexikansk ”hot sauce”
 • 1 kub köttbuljong

Instruktioner

 1. Ta bort synligt fett runt om köttet.
 2. Skala och skiva löken.
 3. Ta bort kärnorna från jalapenos, och skiva resten.
 4. Lägg några lökringar och lite jalapenos på botten av kärlet, och lägg köttet på dem. Sprid resten av löken och jalapenos runt om.
 5. Pressa vitlöken runt om köttet.
 6. Blanda alla kryddor (krossa buljong bland dem) FÖRUTOM PAPRIKA OCH ½ TSK KUMMIN och strö runt köttet.
 7. Häll i hot sauce runt om köttet.
 8. Häll i vatten så att det når upp till ungefär halvvägs av köttets höjd. Löken, jalapeno och kryddorna ska vara i vattnet, inte ovanpå köttet. Om köttet tar upp all plats i kärlet, kan det behövas mer vatten – och tvärtom. Kruxet är att när köttet är klar och har rivits sönder så ska det finnas tillräckligt med vätska att koka det vidare i.
 9. Koka i 8h i en crockpot med låg värme (det brukar finnas enbart low och high att välja från). När det gäller ugn så är jag lite osäker, men köttet hade efter 8h i en crockpot en inre temperatur på ca 93°C – det kanske ger en aning?
 10. Ta ut köttet, avlägsna lök och jalapenos men lämna vätskan.
 11. Riv köttet t ex med två gafflar, det borde bokstavligen falla sönder vid det här laget. Återigen, avlägsna synligt fett. Det här tar en stund.
 12. Lägg rivet kött tillbaka i kärlet.
 13. Häll i paprika och ½ tsk kummin, och rör om så att allt blandas.
 14. Koka med låg värme i ca 2h och det är klart!

Blandat

 • Tiderna är inte särskilt strikta. Efter 8h faller köttet som sagt sönder vid minsta rörelse, men det kanske sker redan långt innan. Vi har låtit det stå över natten, och har alltså inte haft bråttom. Enda nackdelen är att det doftar rätt starkt i huset när man vaknar ;-). Ingen dålig lukt, men samtidigt kanske inte det man vill vakna till.
 • Jalapenos kan säkert ersättas med andra typer av chilipaprika. Var försiktig med hanteringen, det är inte kul när man råkar klia ögat med samma finger som man pillade bort kärnorna med.
 • Se till att välja en köttbit med så lite fett som möjligt, det är ganska pilligt att få bort när man river köttet.
 • Perfekt till tacos i alla former (hårda skal, tortillabröd, quesadillas etc).
 • Går utmärkt att frysa i önskade portioner, för att t ex avnjutas med någon man älskar sent på kvällen när barnen har lagt sig. Nedan finns resultatet av dagens projekt, 8 påsar á 225g kött, vilket innebär 8 härliga middagar för oss två, eller något färre för hela familjen. Med tanke på tiden som går åt så är det smartast att laga så mycket kött som möjligt. Våran crockpot rymmer en fördubblad recept men inte mycket mer.

carnitas1

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.

3 Comments

 1. Jill jens Krylborn
  Posted oktober 16, 2010 at 9:34 f m | Permalink

  Låter otroligt gott!!! Undar om man skulle kunna göra något liknande med viltkött (älg, rådjur) Jag ska ialla fall prova… Vi har närmare 40 kilo älg i frysen. Tack för tipset!

 2. Lauri
  Posted januari 14, 2011 at 9:37 e m | Permalink

  Gör man en större mängd kryddblandning med en gång, så är det 3msk och 1tsk man ska ha per 1.5kg kött (plus ½tsk kummin och 1tsk paprika då).

 3. Posted mars 24, 2013 at 2:17 e m | Permalink

  Hejsan! Vilken toppen blog! Jag kommer att hälsa på dig återigen!