LASIK

I maj bestämde jag att gå till en optiker och kolla hur det egentligen låg till med synen, hade nämligen inte gjort det på ca 10 år. Under senaste åren har det varit ganska bekvämt att beställa kontaktlinser från Lensway, och jag har inte lidit av märkbart försämrad syn även om jag visste att den inte var perfekt längre. Jag kollade upp närmaste optikern som ingår i den försäkringen vi har genom jobbet och väl där så konstaterade Dr. Anderson att ögonen var friska och synen var nästintill oförändrad. När jag var på väg ut så frågade han i förbifarten om jag hade funderat på LASIK. Och visst hade jag gjort det, till och från.

Det slutade med en tid för en operation en vecka senare. De gjorde några ytterligare tester, mätte tjockleken på hornhinnan mm och fastställde sedan priset till $699 per öga. Jag, som alltid hade trott att det skulle kosta minst det dubbla, kunde bara inte säga nej! Operationen gick bra, själva ingreppet tar ju bara ca 5 minuter per öga. Chad var en duktig HL och hämtade mig därifrån, rådet var att bli skjutsad hem därifrån och sova några timmar om det bara gick. Under 5 dagar fick jag använda 3 olika ögondroppar för att förhindra infektion och torrhet, och på natten fick man använda skydd för ögonen så att man inte skulle råka klia ögonen. Men det fantastiska var nog att jag inte hade ont nånstans en enda gång, vilket de som har fixat synen med en äldre teknik, PRK, oftast inte går och säger.

Synen har varierat lite efter operationen, lite läskigt men normalt. Hoppas bara att det inte är som lyckohjulet att det bara slutar en dag när synen inte är på topp! Vissa dagar har det varit lite blurrigt på just datorskärmsavstånd, vilket gjort det besvärligt att jobba. Jag har hunnit vara på några återbesök för att kolla att ärret i hornhinnan läker bra och de sa att blurrigheten berodde förmodligen på att hjärnan behöver lära sig att fokusera på nytt. Intressant.

Så här drygt 3 veckor senare är synen ganska stabil, och det är svårt att beskriva hur härligt det känns att slippa glasögon, kontaktlinser med trötta och röda ögon som resultat samt suddig omgivning på morgonen och kvällen.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.