Körkort

Ett svenskt körkort är inte mycket värt här. Har man för avsikt att stanna i Colorado längre än 90 dagar så ska man skaffa ett nytt körkort. Jag är drygt 4 månader sen med detta, men nu blir det äntligen av – jag var och skrev teoriprovet i morse.

Det var en lite annorlunda upplevelse jämfört med det jag har fått gå igenom i Sverige och Finland. Ingen överraskning i sig, alla har väl en viss uppfattning om vad det innebär att ta körkort i USA .. Jag var dock positivt förvånad över hur smidigt och framförallt snabbt allting gick. Efter mina obligatoriska besök hos USAs motsvarighet till Försäkringskassan så visste jag inte vad som skulle hända här.

Först och främst så var det ”drop in” som gällde – inga bokade tider. Man fick ett könummer och för mig tog det ca 5 min att bli uppkallad. De ville se passet med en I-94 (som visar ens immigrationsstatus), och så frågade de efter en ”work letter”. Jag trodde jag var väl förberedd och drog fram anställningskontraktet jag fick innan vi flyttade hit. Det dög visst inte! Det var bara att åka till kontoret och fixa ett papper som sa att jag faktiskt arbetar här i Denver.

En timme senare kom jag tillbaka med det efterfrågade pappret i hand, och då gick det bättre. I en liten apparat som fanns vid varje lucka testades synen, och därefter fick jag testet i hand i form av en tvåsidig pappersark samt en blyertspenna, och hänvisades till mitten av rummet där det fanns höga bord runt en pelare. Det var 25 frågor med 3 alternativ vardera, varav man skulle välja ett.

När det var klart så skulle man lämna det i en behållare och ställa sig i en annan kö. Någon kö fanns dock inte, jag var den enda just då, och blev snart uppkallad till nästa ställe. Mannen där tog testet och motsvarande svarsblankett, och jämförde dom sida vid sida och konstaterade att det hade gått bra. Man skulle även svara ja eller nej på ett par frågor, bl a om man hade ett giltigt körkort från en annan delstat. Ett sådant hade man fått lämna in, men mitt svenska körkort fick jag behålla – tur det.

Till sist var det dags att betala, hela $14. Observera att om man inte klarar testet så kostar det ingenting! Jag blev lite fundersam på vad som gäller om man måste göra om testet, hur lång tid ska man vänta osv. Systemet verkar vara uppbyggt så att man SKA klara det!

När detta var över ringde jag ett nummer jag hade fått för att boka uppkörning. Den äger rum imorgon bitti, 08:45. Mer om det sen.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.